Nyitóoldal

2024. évben


Beszámoló és Képgaléria

Nyomtatható változat letöltése:
Beszámoló a Családi napról (Word doc formátumban)

K é p g a l é r i aCsaládi nap 2009.
(Tájékoztató a távollévőknek)Csak adni minden nap, ahogyan a forrás adja vizét az öreg kútnak, kezdte előadását dr. Székely János püspök atya az Érsekvadkerti Erdei Háznál rendezett Északi Körzeti családi napon, ahol amíg a felnőttek lelkiekben gazdagodtak, a gyermekek kézműves foglalkozás keretében készítettek örömszerző ajándékokat jelenlévő szüleiknek.
Fontos a bevezető mondat minden ember életében, hisz oly sok embertársunk nem ismerve az adás örömét, csak kapni, fogyasztani szeret. Olyan világban élünk, amikor azt tapasztaljuk hétköznapjaink során, hogy az érdektelenség ül a trónra. (Ez látszott a másnapi szavazás részvételi számaiban is) Itt az ideje, hogy átgondoljuk azt, miért is élünk e Földön. A pénz logikájára épülő világ sok mindent felperzselt az emberi élet alapjai közül. Most a család, a falu és a vallás van soron, mert ezek mentsvárként állnak útjában. A falunak még vannak gyökerei, az ott élőkre még nem terjedt át a hajbókolás, így akadálya a nemzet tönkre tételének. A család is hasonló szerepet tölt be a senkihez nem kötődő szinglivel szemben.
A család, a vallás és a falu tehát kicsi szigetekként át tudja menteni az "emberi" létet. Az Isten azt akarja, hogy minden élet szeretetből fakadjon. Nem a páros önzés, hanem a minden szinten termékeny együttlét helye a család. Itt, a társadalom alapsejtjében, az emberi lét kibontakozásának bölcsőjében kinyílik a gyermek. E bölcső létrejötte az első, egymásnak kimondott IGEN- nel veszi kezdetét. Folytatásként ezt az igent kell nap mint nap kicsi igenekre váltani, s a boldogság útja tárul fel előttünk. A kicsi igenek ledobatnak minden álarcot és a világ felé a megbonthatatlan egységről tesznek tanúbizonyságot. A kicsi igenek hatására bármikor meg tudják fogni egymás kezét, önzetlenül ajtót tudnak nyitni a férjnek és a feleségnek, önmagukat legyőzve a félre sikerült dolgokon is mosoly fakad arcukon. Önmagukat legyőzve tudják tetteiket úgy irányítani, hogy abból világosan kitűnik, itt és most a másik fél áll a középpontban. A jó kapcsolatban soha sem az a fontos, kinek van igaza, hanem a probléma azonnali megoldása lebeg szemek előtt. Nem az azonossá válást, az uniformizálást kell követni a házassági kötelékben. Nem lehet szó átnevelésről, hanem a másik fél szeretet alapú tökéletesítése a mindenkori cél. El kell érni azt, hogy a szeretlek okaként, a mert szeretlek váljék uralkodóvá minden napjainkban, hangzott el zárszóként az oly rövidnek tűnő bő egy órás előadás során, ahol két országgyűlési képviselőt (Balla Mihály, Kontúr Pál) és a polgármester asszonyunkat (dr Kovácsné Nagy Mária) népes hallgatóság soraiban tudhattunk.
A délutáni programot a Romhányi Kolping Családon belül működő dalárda műsora vezette fel. Trianonnak emléket állító műsorukat prózai részekkel fűszerezték.. Az ősi magyar énekek csokrával körbejártuk az elszakított területeket. Lélekben voltunk Kraszna Horka büszke várában, Munkácson, erdélyi tájakon, Délvidéken és Kismartonban egyaránt.
A kórust Sillye Jenő és barátainak szentmisére ráhangoló hangversenye (sok esetben közös éneklés) követte. A Szentírás egy-egy szakasza, az ahhoz kapcsolódó ének a Pünkösd ajándéka volt. Felhívta figyelmünket a fénylő láng, nap mint nap történő eljövetelére, épp úgy mint a porból létből a porrá válás folyamatára. Ám nem kell aggódnunk. A helyzetünk nem reménytelen sors, hisz mindannyiunkat megváltott Jézus, a Magvető. Azt, hogy virágos rétté, netán terméketlen sivataggá válunk, az csak rajtunk múlik. A délután ötkor kezdődő, Jenőék által kísért szentmisére, az eső elálltával, sokan kijöttek Érsekvadkertről is. Így a reggeltől jelen lévő Csepelről, Kispestről, Istenhegyről, Herminamezőről, Pestszenterzsébetről, Városmajorból, Dányból, Romhányból, Szentendréről és a Tóalmásról estig kitartó testvérekkel együtt a létszám meghaladta a háromszáz főt. A szentmise keretében folytatódott a délelőtt tanítása. A család kialakulása a házassági igen kimondásával veszi kezdetét. Az édesanyák pedig Isten társteremtőivé lesznek megszült gyermekeik által. Nagyobb dolog ez, mint bármily nagy gyár megalkotása, még akkor is, ha való világunk agyon hallgatja is ezt a tényt. Óvakodjunk attól, hogy elrabolják gyermekeink gyermekkorát, hogy koravénként tengessék másoktól függő életüket.
Nevelni, gondozni kell őket. Ám ehhez a szó kevés. Szülői tettekre van szükség. Ha a szülő nem szégyelli hitét megvallani, tiszteli az időseket, a gyermek sem fogja másképp csinálni. Ha látja, hogy szülei boldogok, a problémákat sárdobálás nélkül oldják meg, az otthon szerető érzése erősödik a gyermeki lelkekben. E szülő lényével történő nevelési mód, hitéhez hű, a nehéz helyzetben is kitartó embereket ad a világnak, akik közreműködésével legyőzhető korunk morális válsága, a válság okozta gazdasági nehézségek sorozata.

Egy zarándoklattal felérő nap volt. Ezúton köszönjük meg Dr. Székely János püspök atyának, azt hogy egész nap velünk volt, és a "hivatalos" programokon kívül, magánbeszélhetésekre is volt ideje. Köszönjük az Érsekvadkerti Kolping Család miden tagjának a sok munkát és fáradságot! Este nem akaródzott hazamenni, olyan jól érezte magát felnőtt és gyermek. Jövőre veletek ugyanitt köszöntéssel búcsúztak a gyerekek, szüleik és nagyszüleik egymástól. Igazi több generációt megmozgató program volt.
Honlapunkon megtekinthető több tucat fotókról egy kis izelítőt kaphattok a nap hangulatáról.

(Érsekvadkert, 2009-06-06. Egy a jelenlévők közül)Érsekvadkert,
erdeiház